Capcana ecumenismului si dialogului cu catolicii (intentia lor adevarata)

Dialogul ecumenic dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Catolica.

Exista multe articole, forumuri si blog-uri pe internet care incearca sa atraga atentia asupra capcanei in care cade Biserica Ortodoxa practicand ecumenismului, si mai ales ecumenismul cu catolicii.

Cei mai multi care sustin aceasta idee isi fundamenteaza pozitia pe afirmatii ale Parintilor, episcopilor din lumea ortodoxa sau monahilor de la Muntele Athos. Multi considera insa pozitia acestora depasita, ca nu e in pas cu lumea moderna, si prin urmare socotesc ca ecumenismul este bun pentru credinciosii ortodocsi pentru ca “avem cu totii de castigat”.

Pentru oricine crede ca dialogul cu Biserica Catolica este benefic pentru ortodocsi, ca latinii ar fi sinceri in dialogul cu noi si ca nu ne doresc decat binele, ii invit sa citeasca articolul din Adevarul de Italia: Preoţii greco-catolici căsătoriţi nu pot sluji în Italia nici pentru români.

Pentru pro-ecumenistii care nu doresc sa deschida link-ul mai sus amintit, dorim sa le spunem ca nu e vorba in articol despre ce a spus un calugar sau preot ortodox, ci despre ce a spus liderul Conferintei Episcopilor Catolici Italieni.

Cardinalul Bagnasco, liderul episcopilor catolici italieni

Cardinalul Bagnasco, liderul episcopilor catolici italieni

Intr-un cuvant, Cardinalul Bagnasco a spus ca preotii greco-catolici romani nu pot sluji in Italia pentru ca sunt casatoriti.

In analizarea spuselor Cardinalui dorim sa lasam de-o parte polemica ortodoxo – greco-catolica din Romania si sa ne concentram strict pe perspectiva dialogului ecumenic dintre Biserica Ortodoxa si Catolica vazuta in lumina afirmatiei Cardinalului.

Despre relatia dintre Biserica Greco-Catolica si Biserica Romano-Catolica

Biserica Greco-Catolica din Romania este parte din Biserica Catolica, insa are structura (ierarhie) si traditie (rit) diferita de Biserica Romano-Catolica. Conform documentelor Bisericii Catolice, Biserica Greco-Catolica din Romania este considerata o Biserica locala (sui iuris). Sunt alte aproape 20 de astfel de Biserici in lume cu structura si traditie proprie care impreuna formeaza Biserica Catolica. Desi cu traditii si structuri diferite, toate il recunosc insa pe Papa.

Conform canoanelor si documentelor Bisericii Catolice, toate aceste Biserici locale sunt egale intre ele. Cu alte cuvinte, Biserica Romano-Catolica nu e superioara Bisericii Greco-Catolica din Ucraina sau Romania, si invers.

Mai mult, documentele Bisericii Catolice spun ca toate aceste Biserici trebuie sa se respecte intre ele si sa respecte identitatea liturgica a credinciosilor din celelalte Biserici. Daca un episcop greco-catolic are in episcopia sa credinciosi romano-catolici, si in zona nu exista episcopie romano-catolica, el trebuie sa le aduca preot romano-catolic. La fel, daca in teritoriul unei episcopii romano-catolice exista credinciosi greco-catolici, episcopul romano-catolic trebuie sa se ingrijeasca ca respectivii sa aiba un preot care sa-i slujeasca in ritul lor.

Pentru cine doreste sa studieze mai in profunzime subiectul, le recomandam “Codul Canoanelor pentru Bisericile Orientale“. Canoanele acestea au fost promulgate de Papa Ioan Paul II si dupa ele care se ghideaza toate Bisericile Greco-Catolice.

Cateva canoane care fac strict referinta la ce am spus mai sus si pe care le consideram relevante:

Can. 31 – Nimeni să nu îndrăznească, într-un fel sau altul, să determine vreun credincios creştin să treacă la o altă Biserică sui iuris. — pe hartie se garanteaza respectul si egalitatea unei Biserici sui iuris in fata alteia.

Can. 32 – § 1. (cf 112 § 1, 1°) Nimeni nu poate trece în mod valid la o altă Biserică sui iuris fără consimţământul Scaunului Apostolic. —-  cu alte cuvinte, nu poti trece de la greco-catolici la romano-catolici fara aprobarea Vaticanului.

Can. 38 – Credincioşii creştini ai Bisericilor orientale, chiar dacă sunt încredinţaţi grijii Ierarhului sau parohului unei alte Biserici sui iuris, rămân totuşi înscrişi în propria Biserică sui iuris. —- chiar daca respectivii credinciosi sunt “in grija” unui alt episcop sau preot, acestia continua sa ramana inscrisi in Biserica lor.

Aceste canoane fac referire la cei care deja sunt in “comuniune” cu Biserica Catolica.

Exista insa si un canon care face referire la noi, la “necatolicii” care am dori sa devenim catolici.

Can. 35 – Botezaţii necatolici care intră în deplina comuniune cu Biserica catolică trebuie să îşi păstreze ritul propriu, să îl onoreze şi, în măsura în care le stă în putinţă, să-l respecte pretutindeni; de aceea trebuie să fie înscrişi în Biserica sui iuris de acelaşi rit, rămânând intact dreptul de a se recurge la Scaunul Apostolic în cazuri speciale privind persoane, comunităţi sau regiuni.

Vaticanul ne cheama, asadar, ca daca dorim sa intram in “comuniune” cu Biserica Catolica, sa continuam sa ne ne pastram ritul, sa-l onoram si sa-l respectam. Deci sa nu devenim romano-catolici, ci sa devenim greco-catolici in Biserica care e cea mai apropiata Bisericii Ortodoxe Romana, care e Biserica Greco-Catolica din Romania.

Patriarhul Daniel cu Cardinalul Sandri

Patriarhul Daniel cu Cardinalul Sandri

Miza dialogul ecumenic dintre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa

Biserica Catolica practica dialogul ecumenic cu intentia “ca toti sa fie una” sub Papa. Adica toti catolici.

In dialogul dintre Biserica Catolica si Ortodoxa, principalul subiect de discutie este “primatul papal”. Acesta a si fost subiectul de discutie la ultima intalnire de dialog catolic-ortodox de la Viena.

Tot in cadrul dialogului ecumenic, insa, Biserica Romano-Catolica ii asigura mereu pe ortodocsi ca le respecta ierarhia, ritul si traditiile, si ca nu doreste sa-i faca romano-catolici, ci ca doresc sa cada de acord asupra primatului papal. Astfel, daca ortodocsii accepta primarul papal vor deveni greco-catolici (pastrandu-si ierarhia si ritul separat, dar fiind in comuniune cu Papa).

In sustinerea “bunelor” lor intentii, romano-catolicii aduc ca argument “Codul Canoanelor pentru Bisericile Orientale”, in care e scris negru pe alb – dupa cum am vazut – ca Biserica Romano-Catolica respecta si considera ca egale celelalte Biserici Greco-Catolice. Deci, ortodocsii nu au de ce sa se teama ca si-ar pierde identitatea intrand in comuniune cu Papa.

Episcopii romano-catolici isi dau arama pe fata

Dorim acum sa priviti, in lumina canoanelor catolice mai sus mentionate, afirmatiile Cardinalui Bagnasco, liderul episcopilor catolici italieni, si cat de sincer poate fi dialogul ecumenic practicat de episcopii romano-catolici.

Canoanele catolice spun clar ca Biserica Romano-Catolica si Greco-Catolica sunt egale, se respecta reciproc, insa au ierarhie separata.

Ca atare, Cardinalul Bagnasco nu poate interzice preotilor greco-catolici romani sa slujeasca in Italia pentru ca el, romano-catolic fiind, nu poate hotari in privinta preotilor greco-catolici, care au structura si traditie separata de romano-catolici.

Daca teoretic nu “poate”, atunci de ce o face? Iar daca credinciosii unei Biserici locale Catolice nu pot trece la o alta fara acceptul Vaticanului, ce se intampla cand Vaticanul ii ia fara voia acestora (cum e in cazul de fata)?

Nu dorim sa speculam, insa sute de mii de catolici parasesc Biserica Catolica din Italia in fiecare an. Fara preoti de-ai lor, sutele de mii de romani din Italia vor fi fortati sa isi piarda limba si credinta, fiind absorbiti mai repede sau mai tarziu in Biserica Romano-Catolica.

Cardinalul Bagnasco

Cardinalul Bagnasco

Cateva intrebari despre dialogul cu catolicii

1. Cine poate crede promisiunile si garantiile facute de episcopii romano-catolici ca ii vor respecta pe ortodocsi in cazul unei uniri, cand Cardinalul Bagnasco, romano-catolic, ia hotarari in privinta greco-catolicilor? Daca acestia nu-i respecta pe greco-catolici, cu care deja sunt in comuniune, cum ne vor respecta pe noi?

2. In dialogul ecumenic, Biserica Catolica spune ca va respecta traditiile Bisericii Ortodoxe in cazul unei uniri. Una din aceste traditii este ca preotii nostri sa se poata casatori. Daca acest Cardinal impune astazi practica celibatului obligatoriu din Biserica Romano-Catolica preotilor greco-catolici romani din Italia, ce va face cu noi maine daca ne unim?

Problema celibatului obligatoriu a fost un subiect de disputa intre catolici si ortodocsi de secole, iar Biserica Romano-Catolica mereu a asigurat ca acesta nu este decat o disciplina specifica Bisericii Romano-Catolice, pe care nu o va impune altor Biserici. Spusele Cardinalului dovedesc contrariul.

3. Cardinalul Bagnasco a vorbit ca lider al episcopilor catolici din Italia, pozitie in care a fost numit de actualul Papa. Tot actualul Papa l-a facut cardinal si l-a numit ca membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale (un fel de minister al Vaticanului care se ocupa cu greco-catolicii). E clar, asadar, ca acesta nu a vorbit de unul singur sau in afara prerogativelor sale. Are intreaga Biserica Romano-Catolica in spate.

Papa Benedict cu Cardinalul Bagnasco

Papa Benedict cu Cardinalul Bagnasco

Afirmatiile acestui Cardinal catolic sunt o mostra vie a primejdiei in care se afla Biserica noastra practicand ecumenismul cu catolicii.

Toate pericolele si capcanele ecumenismului de care ne-au avertizat Parintii, episcopii si monahii de la Sfantul Munte Athos au fost confirmate acum de Cardinalul Bagnasco.

Nu stim cati au citit despre cele spuse de acest Cardinal, insa episcopii, preotii si credinciosii nostri trebui sa fie pusi in garda.

Din spusele Cardinalul Bagnasco reiese clar scopul perfid cu care Biserica Catolica practica ecumenismul in incercarea de a ne pacali, umili, absorbi si face, ulterior, romano-catolici.

Cu astfel de persoane episcopii nostri nu au ce dialoga. Credinta nu ne e de vanzare!

Acest articol a fost publicat în Ecumenismul. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s