Ziarul Patriarhiei „Lumina” face publicitate cardului de sănătate cu cip

Se pare ca BOR nu vede nici o problema in aceste unelte de control ale masonilor. In afara premergeri apocaliptice aceste documente informatice calcă in picioare demnitatea umana  și libertatea și din punct de vedere pur moral.

Cardul Electronic de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, va fi obligatoriu pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului, precum şi informaţii medicale despre deţinător.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat finalizarea implementării şi testării cu succes a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS). Momentul a fost marcat la Arad prin lansarea etapei-pilot de exploatare a sistemului, primul beneficiar fiind un veteran de război. Cardul CEAS reprezintă un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate şi permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de acesta. „Implementarea cardului este încă un pas important în reformarea sistemului românesc de asigurări sociale de sănătate, prin îmbunătăţirea serviciilor medicale şi farmaceutice, precum şi prin creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale”, a spus preşedintele CNAS, dr. Doru Bădescu.

Cardul va conţine informaţii care pot salva viaţa pacientului

Cardul de sănătate va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului: numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere şi diferit de CNP), precum şi informaţii medicale despre deţinător. Astfel, cardul va permite atât identificarea calităţii de asigurat, lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât şi accesul medicilor de familie şi al medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor. Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date medicale, precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sangvină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

Costul eliberării cardului, suportat de Ministerul Sănătăţii

Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii. Referitor la introducerea cardului electronic de sănătate, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat că acest document medical este bine-venit.

„Ar fi bine să suporte mai mult de trei-patru diagnostice, să includă şi tratamentul pacientului în dinamică, pentru ca, în situaţia în care ajunge la spital, medicii de acolo să aibă toate datele. Nu suntem de acord cu distribuirea cardului şi nici cu editarea lui de către medicii de familie. Acestea nu sunt apanajul furnizorului de servicii medicale, ci ale asiguratului şi asiguratorului. Pacientul nu declară toate bolile de care suferă medicului de familie şi nici nu este obligat, dar CNAS are posibilitatea de a avea acces la toate datele”, a precizat dr. Doina Mihăilă.

Ziarul Lumina

 

Acest articol a fost publicat în Editoriale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s